Клубовете по НП "Занимания по интереси" финализираха своята дейност с представителни изяви, които показаха придобитите знания и умения на възпитаниците на СУ "Иван Вазов", гр. Поморие.

Клуб "Звънчета" и клуб "Таланти" с ръководител г-жа С. Вълкова

През учебната 2020/2021год. в СУ "Иван Вазов" се създадоха два клуба по НП "Занимания по интереси", свързани с музика. Децата бяха разпределени в две групи, според възрастта- вокална група "Звънчета"- 4-5 клас и вокална група "Таланти"- 6-7 клас.

     С изключително желание и интерес децата посещаваха заниманията, в които освен песни, свързани с празници, се изпълняваха и съвременна българска музика, караоке песни и др. Вокалните групи с радост се се включиха във всички тържества, на които бяха поканени да участват. Взеха участие в програмите на училището по случай Националния празник на България и фотоконкурса "Да погледнем на България с очите на Вазов", в патронния празник на училището през месец май и в празничната програма , посветена на 24. май, организирана от Общински детски комплекс. Децата взеха участие в Международен конкурс песен-премиера Гагарин:  "Мы помним твой полет", изпълнявайки песента на руски език.

 

Клуб "Сръчни ръчички" - I "а" клас с ръководител  г-жа Е.Коева

Учениците изработиха великденска украса, с която беше експонирана в училищното фоайе. Бяха направени от хартия предмети с различни пролетни и великденски мотиви. Създаде се прекрасно слънчево настроение, свързано с предстоящите празници. Децата от клуба нарисуваха и голямо гипсово яйце, което след това бе поставено в центъра на града, за да радва поморийската общественост.

    

Клуб "Забавна математика" - I "б"  клас с ръководител г-жа Г. Демирева

Учениците от 1.б клас, участници в групата по занимания ,,Забавна математика", представиха своите знания и умения в тържество под надслов "Математика, ура!". С музика, танц и стихчета всяко от децата представи цифрата или математическия знак, чиято роля играеше. След това изпробваха бързата си мисъл в пресмятане на задачи, чиито резултати образуваха словосъчетанието "умно дете". Учениците използваха и познанията си за геометричните фигури и сътвориха апликация на кораб от тях. Представиха кратка драматизация на приказката "Бабината сметка" с автор Асен Босев. В края на тържеството всеки ученик получи грамота за "Най-добър математик" от зам. директора г-жа Ася Пеева.

Клуб " Математика за отличници" - I "в" клас с ръководител г-жа Б. Тодорова

Учениците от 1.в клас, участници в групата по занимания по интереси ,,Математика за отличници", проведоха празник на математиката ,,Математика, ура". С много песни, стихове за цифрите и драматизация "Бабината сметка", се пренесоха в чудната страна на Математиката. Отговаряха на въпроси и решаваха задачи. Всички деца се представиха отлично. Празникът завърши с решаване на интересни задачи, поставени на децата от нашите гости, г-жа Гошева и г-жа Рибова. За участието си и за отлично представяне всеки участник получи грамота "Математик на 1.в клас".

     

 

Клуб " С приказките на баба и дядо" - II "а" клас с ръководител Т. Блажева

За световния деня на книгата и авторското право - 23 април, учениците от 2.а клас, участници в групата по занимания ,,С приказките на баба и дядо", проведоха състезание ,,Приказките на Х.К. Андерсен". Разделени на 3 отбора, участниците преминаха през три етапа. Отговаряха на въпроси към избрани приказки, на интерактивен мулти-тъч дисплей решаваха въпросник от платформата "Книговище". Във втория етап - "Бърканица в приказките", в текст, съставен от откъси на различни приказки, трябваше да посочат заглавието. В третия етап - "Най- добър разказвач", представител от отбора трябваше да преразкаже приказка. Отлично представилите се заслужиха медал "Най- добър разказвач". Състезанието завърши с подготвена от учениците куклена драматизация на приказката ,,Царкинята върху граховото зърно". За участието си и за отлично представяне всеки участник получи грамота. Грамота получи и най- активният читател от класа за учебната година.

      

 

Клуб "Млад природолюбител" - II "б" клас с ръководител С. Ванчурова

     На 07.06.2021г. учениците от 2.б клас, участници в клуб”Млад природолюбител”, проведоха открит урок пред своите учители и родители. Нарекоха го "Урок по родолюбие". Второкласниците се разделиха на три групи, отбелязаха на картата на България планините, равнините, водните басейни. Работеха в екип и демонстрираха придобитите  знания, като отговаряха на поставени въпроси по темата.  

   С авторски рисунки, презентации, фотографии    учениците представиха пред  гостите свои проекти за запазилата и до днес възрожденския си дух Трявна, мистичните светилища на Странджа, островите на Черно море.

  Всички участници получиха грамоти за отличното си представяне.

        

Клуб " Забавна математика" - II "в" клас с ръководител В. Димитрова

Учениците проведоха тържество , посветено на математиката. Групата беше разделена на два отбора.Проведе се състезание.Отборите решаваха кръстословици, верижки,текстови и геометрични задачи.Разказваха за възникването на математиката , за велики математици и за необходимостта от математиката в живота ни. Резултатите от състезанието се отчитаха от жури /учители от училището/. Децата се превърнаха в малки артисти и представиха няколко интересни и забавни драматизации, свързани с математиката, изпяха няколко песни за математиката. Задаваха забавни и логически задачи и на публиката.Всяко дете получи грамота "Най- добър математик" и награда. Родителите и гостите останаха доволни от изявата на децата и ги поздравиха.

      

 

Клуб "Знам и мога" - III "а" клас с ръководител г-жа Х. Гуджукова

Участниците в група по интереси "Знам и мога" проведоха заключителното си занятие под формата на образователна екскурзия в Научен център "Планет Ум", гр.Бургас.

Любознателността на децата и знанията им за неживата и живата природа бяха поставени пред интересни предизвикателства. В зоната за активна игра на  Научния център децата се превърнаха в капитани на подводница, в изследователи на потънали кораби,чрез една от инсталациите научиха интересни факти за  птиците мигранти,които минават над Бургас по източночерноморския миграционен път Виа Понтика.Чуха  гласовете на птици, гнездящи във водите на Бургаското езеро,а след това се опитваха да ги разпознават.

Желанието на децата да експерементират бе удовлетворено от възможността собственоръчно да създадат облак или водовъртеж, да произведат електричество, използвайки силата на водата и вятъра,да придвижват предмети, използвайки свойствата на магнита. 

    

Изпълнени с ентусиазъм учениците се състезаваха  в конструиране на най-ефективен модел на въздушна турбина, в умение да уловят вятъра с платната на своето корабче, така че то първо да достигне финала, стремяха се да разпознават обекти, наблюдавани под микроскоп.
    

 

Клуб "  Млад художник" - III "б" клас с ръководител Г. Райкова

   Участниците от 3.б клас в групата по интереси "Млад художник " се включиха в гражданската инициатива "Заедно за Поморие" на Велика Сряда - 28.04. 2021г. В двора на училището се  организира Великденско ателие на открито. Децата украсиха голямо великденско яйце, което бе изложено за украса в двора на църквата " Свето Рождество Богородично ".