Кръгла маса в СУ „Иван Вазов“ , гр. Поморие

     

 В навечерието на  Деня на народните будители в СУ „Иван Вазов“ се организира Кръгла маса на тема: „Адаптацията на новоназначените учители към учебно-възпитателния процес в СУ „Иван  Вазов“. Младите учители споделиха впечатления и вълнения от досега с благородната професия, обмениха размисли за отговорността на съвременния учител пред подрастващото поколение, за предизвикателствата, които поставя пред училището  високото технологично време. Не бяха подминати и  трудностите, пред които се изправят младите педагози. Новите колеги изразиха оптимизъм и готовност да преодолеят всяко изпитание по пътя на благородната професия. В дискусията взе участие и ръководството на институцията. Директорът г-жа Петя Казакова откри форума с думите, че кръглата маса има много по-далечна цел – училището следва да си осигури достойно наследство от педагози. Заместник – директорът г-жа Ася Пеева направи кратка ретроспекция на своя професионален път като учител, като формулира предизвикателствата, които стоят пред всеки един млад специалист, и подчерта, че съвременните ученици имат нужда от своите нови будители.  Ръководството на СУ приветства споделеното от страна на младите учители и за пореден път  изрази готовност  да помага  със своя професионален опит  на новопостъпилите, за да могат младите не само достойно да се впишат в редиците на колегията, но и в сърцата на своите  възпитаници. Евангелската притча за „званите“ и „избраните“ рамкира цялостната среща, за да препотвърди огромната отговорност на младите будители и към училището, и към себе си, и към бъдещето на България.

 

 

 

 

НК „Походът на книгата“ 

 

 С инициатива във връзка с Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгата“ се включиха учениците от 4.В клас с кл.р-л Р.Янева.
Учениците вложиха много старание и показаха любов към словото, като създадоха своя „Книжка с рими“. Четвъртокласниците преписаха стихотворенията, които обичат да препрочитат с удоволствие и  изпъстриха белите листи с красиви илюстрации. 
С желание за бъдещи авторски проекти, децата прочетоха любимите си рими. Родителите  на четвъртокласниците поощриха инициативата и подариха на учениците приключенска трилогия с приказки –игри, като им  пожелаха да не спират да черпят мъдрост и знания от книгата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По пътеките на Времето


   Да смениш ъгъла към реалността, да потърсиш Началото, опрян върху своите знания и въображението си, да усетиш радостта от създаването... това направиха учениците от 5.б и 5.в клас в нашето училище. Петокласниците посветиха часове по литература, работейки по проекта „Митът – първоизворът”. Вече запознати с особеностите на митологичното мислене и насочени от своята учителка по литература Мариана Маринова, децата поеха по пътеките на Времето. Създадоха нови светове, един различен поглед към древността. Творяха със сърце и душа, разчитайки и на съпричастността на своите родители. Във всяка от паралелките петокласниците се групираха в племена със свой вожд, със свой жрец. В уютната училищна зала за тържества, на сцената, оживяха слово, танц, музика; маски тотеми, костюми... Оживя Някога! Разказвачи споделяха митове, създадени от племената на учениците: „Шагануга”, „Ямаси”, „Паягог” „Бихис”, „Олимпийци”, „Лъвовете”, „Котките”, „Рибите”, „Живот”. Митовете препращаха към правремето, разгръщаха конфликти, утвърждаваха вечни общочовешки ценности. Племената с детското лице на нашето Днес доказаха, че светът дълбоко в същността си не се променя, че търси хармонията. Музиката вплиташе в едно минало и настояще, напомняше, че в безкрая на вселенското хората сме част от битието, че винаги сме били. По пътеките на времето повървяха и гостите на „племената” – директорът на СУ „Иван Вазов”, госпожа Казакова, и госпожа Пенова.
  Един различен час, извън класната стая; час, в който децата доказаха, че могат да летят на крилата на въображението, че са научени на заедност и че помнят корените на човечеството. За да продължат напред.

 

   

 

    

    

    

   

  

 

 

 

 

 

 

 

Европейски ден на езиците

 

На 26 септември отбелязахме Европейския ден на езиците в СУ „Иван Вазов”. Празникът е обявен от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001г. Целта на Европейския ден на езиците е да се насърчава културното и езиково многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот.

Испанският писател Хуан Рамон Хименс е казал, че човек, който учи чужд език придобива нова душа.

 

Учениците от четвъртите класове, мотивирани и наставлявани от преподавателката си г-жа Илка Ерменлиева, отбелязоха този ден в часовете по английски език. С голям ентусиазъм, те взеха участие в „езиковата работилница” като изработиха постери и плакати, писаха красиви (позитивни) думи на различни езици и изпълняваха песни на английски език.